Blog
Bijdragen aan het doel van een bedrijf
Solution Architect René Hoogvliet studeerde eind jaren negentig af in Chemical Engineering, maar kwam vrijwel direct in de IT-wereld terecht. Een wereld die hem blijft boeien.
“Toen ik afstudeerde, was er niet veel werk in mijn vakgebied en was de hele wereld bezig rampscenario’s te schetsen voor het millenniumprobleem. Wat zou er met IT allemaal misgaan zodra we van het jaar 1999 naar 2000 zouden gaan? Ondanks dat ik nauwelijks IT-kennis had, interesseerde het me wel. Op dat moment kwam ik via een bemiddelaar in hoger technisch personeel bij TPG Post terecht. Zij wilden een slag maken in IT-professionalisering en gingen eigen IT-medewerkers opleiden. Via die weg ben ik uiteindelijk de wereld van netwerkinfrastructuur ingerold.
Van belangrijk naar kritisch
In de begintijd was IT wel redelijk belangrijk, maar nog niet bedrijfskritisch. Dat is nu wel anders. Pasgeleden nog klapte de ICT eruit bij de Rotterdamse metro. Alles stond stil. Wat je als Solution Architect ontwerpt, wordt dus steeds belangrijker en dat vind ik ook het mooie aan dit vak. De techniek interesseert me zeker, maar vooral het bijdragen aan bedrijfsdoelen en zien dat mensen hier blij mee zijn en er resultaten mee boeken. Dat maakt dit werk zo leuk.
Van blauwdruk naar ontwerp
Daarom begin ik ook altijd bij goede gesprekken met de stakeholders van een organisatie. Zowel op management- als werkvloerniveau want de oplossing moet straks zowel functioneel zijn op organisatie- als operationeel niveau. Op basis van de gesprekken maak ik een blauwdruk: Wat hebben ze nodig? Wat zijn hun doelen, wat willen ze bereiken? Daarna begin ik aan het ontwerp. Ik bouw een structuur voor de bedrijfsdoelen van een organisatie en kijk daarbij ook naar domein-overschrijdende dwarsverbanden en belangen. Alle domeinen en systemen moeten met elkaar kunnen communiceren.
Allerlei vraagstukken
Als Solution Architect kun je voor allerlei vraagstukken ingeschakeld worden. Vaak zie je dat de IT-infrastructuur van een bedrijf gaandeweg wordt opgebouwd en op een gegeven moment niet meer voldoet. Aan mij kan de vraag dan zijn om in kaart te brengen waarom iets stroef gaat of niet loopt. Een andere keer word ik gevraagd een structuur te bouwen voor het bereiken van een concrete businessdoelstelling en weer een andere keer is er een praktisch probleem, zoals dat er door shadow IT risico’s ontstaan in de informatiebeveiliging.
Nog een wereld te ontdekken
De breedte van het vakgebied is een van de redenen waarom ik van mijn vorige werkgever, een overheidsinstantie, naar Quality ben overgestapt. Hier krijg ik alle ruimte om mijn kennis te verbreden en verdiepen. Zo is er nog een wereld te ontdekken in cloud technologie. Ik vind het ontzettend boeiend om hier meer over te leren en mooi om hiermee weer extra te kunnen bijdragen aan de doelen en resultaten van een bedrijf.”