Slim maatwerk voor het updaten van switches bespaart honderden manurenDe IT-infrastructuur van de gemeente Den Haag is omvangrijk en daardoor is ook het aantal hardwarecomponenten bijzonder groot. Wil je in een dergelijke infrastructuur twee keer per jaar de switches updaten, dan is dat een enorme klus. Het belang van een slimme, werkbare oplossing is dan groot. Enerzijds om het vele handwerk te vermijden, anderzijds om de kans op fouten te minimaliseren. 

Klantvraag

Axians, de beheerder van belangrijke delen van de infrastructuur van de gemeente Den Haag, heeft onder meer de opdracht om de switches in het netwerk up-to-date te houden. Nu voert Axians deze controles en updates handmatig uit. Axians vroeg Quality een oplossing te ontwikkelen waarmee hun mensen jaarlijks honderden uren kunnen besparen.

Projectscope

HAAGnet, de netwerkinfrastructuur van Den Haag, zit vol met switches van uiteenlopende typen en uitvoeringen. Het is zeer tijdrovend om van alle switches twee keer per jaar de actuele status te inventariseren en uit te zoeken of de software, die de leverancier voor die switch levert, up-to-date is. Dit is echter wel belangrijk en verantwoordelijk werk, omdat de veiligheid van de netwerken daar grotendeels vanaf hangt. Daarom is de behoefte groot aan een tool die kan herkennen of de software actueel is, en zo niet dat hij deze kan updaten.

Resultaat van onze werkzaamheden

Onze developers creëerden een tool waarmee Axians het updaten volautomatisch kan laten uitvoeren. De tool zoekt zelf alle switches in het netwerk op, ‘kijkt’ welke type switch het is en welke softwareversie daarop draait. Vervolgens checkt de tool of de software de laatste versie is. Dit doet de tool door online de database van de fabrikant te raadplegen. Als er een update beschikbaar is, dan zet hij deze klaar en kan de netwerkbeheerder van Axians met een druk op de knop de actualisatie laten uitvoeren. Als dit ’s nachts op een rustig moment is uitgevoerd, checkt de tool daarna meteen of deze update correct is uitgevoerd en geeft daarover een terugkoppeling.

Bent u ook op zoek naar slimme maatwerkoplossingen voor vraagstukken die nu erg veel tijd, energie of moeite kosten, leg die uitdaging dan bij ons neer. Neem contact op met Martijn Vuik: 010 7142531